Strijden met snert en stamppot

stamppot
Hollandse stamppot

Wanneer ik bij Google snert intyp komen er uiteenlopende resultaten uit: De geschiedenis van de erwtensoep is te vinden, er zijn verschillende snerttochten, het recept heeft allerlei variaties en er is een WK snert en stamppot koken. Bij het laatste bleef ik hangen. Tientallen vragen borrelden omhoog. Wie heeft dit bedacht? Zijn deze gerechten zo bijzonder dat mensen er een wedstrijd van kunnen maken? Waarom wordt die snert als typisch Hollands gezien? Komt het uit een bepaalde streek? Hoe maak je traditionele snert? Auke v.d. Velde, organisator van het evenement, hielp mij op weg bij het zoeken naar de antwoorden.

Het is alweer het twintigste jaar dat de kampioenschappen worden gespeeld. De school waarin het gehouden wordt heeft om dat te vieren dit jaar zelf kraampjes gemaakt en er worden voor het eerst voorrondes gehouden onder de kinderen. Van de dertig deelnemers die aan de wedstrijd mee mogen doen zit er nu dus één kind van het ALFA College bij. Ook bij de plaatselijke Jumbo supermarkt worden voorrondes gehouden, hier wordt weer een winnaar uitgekozen die door mag naar de echte kampioenschappen. Eerder gebeurde dit nog niet. Tegen mijn verwachtingen in doen er niet alleen maar chef-koks mee. De deelnemers komen vanuit het hele land, daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken. Twee jaar geleden won een meisje van zestien het WK, er is dus een kans voor iedereen.

Of het nou meer om de stamppot of de snert gaat wordt niet duidelijk. Maar de snert was er het eerst. Pas na en paar jaar ging de stamppot ook mee doen in de competitie. Toch krijg ik het gevoel dat de snert wel een hoofdrol speelt. Auke vertelt namelijk dat er nog altijd wordt gediscussieerd over de herkomst van de snert. Het enige wat zeker is, is dat het arme luizen kost is. Je hebt prei, ui, koolraap en erwten nodig. ‘Die erwten waren vroeger altijd nog wel ergens te vinden en waren spotgoedkoop,’ legt Auke uit. Maar als neutrale partij doet Auke geen uitspraak over waar hij denkt dat de erwtensoep vandaan komt. Verstandig.

Op de site van het WK staat een gedicht van Sim Noordhof: Snertgedicht. Hierin wordt duidelijk gemaakt dat het gerecht voor iedereen is: ‘’Juist in de tijd van krimp en mondjes maat, zoekt iedereen voor weinig geld het beste’.Er wordt ook over de voedselbank geschreven. ‘Ieder jaar gaat onze opbrengst naar een goed doel. Dit jaar is dat voor een gedeelte de voedselbank. Het andere gedeelte gaat naar het epilepsiefonds,’ zegt Auke.

Dankzij Auke v.d. Velde en de geschiedenis van het recept op coquinaria.nl weet ik weer wat meer over de snert. Op 21 februari kunt u het WK in Groningen bijwonen. Op de site is meer info te vinden.

snert
Heerlijke erwtensoep, oftewel snert