De Veluwse streekproductenwinkel

In het dorpje Voorst, tussen Zutphen en Deventer, ligt omringd door duizenden hectaren groen boerderij de Kolke. Het enige dier op deze boerderij is de kat die met zijn kont tegen de verwarming ligt. Dat moet ook wel want het is binnen bijna kouder dan buiten. Ondanks het gebrek aan dieren verkoopt de Kolke wel vlees. Maar dat is niet het enige: Kaas, groenten, fruit, cranberry’s (zelf gekweekt), bordjes, klompen, kaarten en nog een hele rits aan streekproducten liggen uitgestald in de grote schuur. Maar geen sla, want sla is volgens eigenaresse Corrie Wassink geen winterproduct.

In boerderij de Kolke komen allerlei streekproducten van verschillende boeren samen in één winkel. Veel van de bedrijven die producten leveren zitten bij de vereniging van plattelandsndernemers Toer de Boer. Maar waarom is mevrouw Wassink eigenlijk de landwinkel hier begonnen? ‘We wilden eerst misschien een winkeltje beginnen in het dorp’, legt mevrouw Wassink uit ,’maar die overleven het daar nooit. Dit is een veel goedkopere en betere keuze geweest. Je hebt natuurlijk wel een beetje extra energie hier nodig maar ik hoef niet te reizen, die deur achterin zit gewoon vast aan ons voorhuis, ik ben er altijd bij en we hebben geen extra huurkosten. Het is dus gewoon veel voordeliger om hier te zitten’.

‘Of het goed loopt?’ vraagt mevrouw Wassink. ‘Wij hebben natuurlijk ook last van de crisis maar we hebben wel onze vaste klanten. Die komen bijvoorbeeld elke week zuivelproducten of groenten halen.’ Corrie vertelt enthousiast verder over de goede invloed van de krant in de grotere steden. ‘Ongeveer een maand geleden stonden wij met een artikel over onze cranberry’s in de krant en we konden echt merken dat mensen het gelezen hadden. We kregen ineens klanten vanuit grotere steden zoals Apeldoorn, Deventer en Zuthpen’. De streekproductenwinkel is elke dag open, geen klant te missen dus.

Toch denkt mevrouw Wassink dat vooral de mensen die opgegroeid zijn op het platteland de streekproducten meer waarderen. Zij zullen daarom ook eerder naar de winkel komen. ‘Boeren zijn opgegroeid met een tuin en eigen producten, zij weten dus wat je wanneer moet eten. Neem bijvoorbeeld sla: Wij krijgen regelmatig klanten die onze sla zo ontzettend lekker vinden. De eerste keer dat ik dat hoorde vroeg ik verbaasd aan mijn man wat er dan zo bijzonder aan was. Maar als je niet opgegroeid bent met echte verse producten die gemaakt zijn met echte koeienmest, zon en water uit de lucht dan kan ik me voorstellen dat het veel lekkerder is. Sla verkopen we niet in de winter want dat is natuurlijk geen winterproduct. Dan smaakt het gewoon niet.’

Volgens mevrouw Wassink kopen de mensen uit de stad minder in de winkel omdat zij het liefst zo min mogelijk aan eten uitgeven.’Bij kleding, bloemen en schoeisel ligt dat anders: Daar geeft men bakken met geld aan uit. Maar het eten heeft de Nederlander gewoon het liefst zo goedkoop mogelijk. Ik heb hier bijvoorbeeld nog een echte biologische kip liggen die ik maar niet kwijt krijg. Dat komt door de prijs want vijfentwintig euro is voor de meeste mensen gewoon té schokkend.’
Niet alle producten in de winkel zijn biologisch, maar het zijn wel allemaal streekproducten. Uit Ent komen bijvoorbeeld de zadeldekjes van schapenvachten, het fruit komt van de fruitteler uit Apeldoorn en het ijs halen ze uit Hattem.

Het idee dat alleen nog maar de boeren uit Nederland voor alle Nederlanders zouden produceren slaat bij mevrouw Walsink niet aan. ‘Dat willen de boeren helemaal niet. Ze willen zo  snel mogelijk veel geld verdienen. Dat moet als boer ook wel, je kunt in deze tijden gewoon niet anders.

Boerderij de Kolke van binnen en van buiten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Binnen in de Kolke                                                                              Bier gebrouwen in de streek
OLYMPUS DIGITAL CAMERA  buiten kolke
De Kolke verkoopt alleen streekproducten                           Van buiten af
IMG_3494 IMG_3484
Folder boerderij de Kolke                            Kaart met alle deelnemers van stichting Toer de Boer