FILMPJE: Zoervleis

Limburg en zuurvlees, of zoals ze het daar zeggen zoervleis. Een rondje Limburg met de vraag wat is jullie streekgerecht en negen van de tien geeft zuurvlees als antwoord. Die ene andere zegt k’nien in ’t zoer (konijn in het zuur). Oorspronkelijk komt het gerecht uit Duitsland maar daar wordt het ‘Sauerbraten’ genoemd, een typisch gerecht uit Northrhein-Westfalen. Limburg grenst aan deze streek en daarom zal het warschijnlijk overgenomen zijn. Vandaag de dag kun je het vlees gewon bij de snackbar in het zuiden halen, het schijnt heerlijk te zijn met een frietje of aardappelen erbij. Bijzonder is dat het recept elke keer anders is, per streek of familie is er wel een ingrediënt of hoeveelheid anders.

Het zure gedeelte van het zuurvlees is de azijn. Het vlees hoort oorspronkelijk paardenvlees te zijn maar kan ook met vele andere soorten vlees. Tegenwoordig wordt er vaak rundvlees gebruikt. Romy Horsch is geboren in Limburg en heeft het gerecht van haar oma en moeder meegekregen. Zij laat in het filmpje zien hoe zij het gerecht op een iets andere manier dan haar moeder maakt, namelijk met een extra ingrediënt. Ook vertelt ze over haar herinneringen aan het zuurvlees. Uiteraard mocht ik na afloop het gerecht proeven en ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog nooit had gegeten en iets heel zuurs en onsmakelijks verwachtte, maar het was echt heerlijk. Een aanrader! Romy zei al eerder dat het een beetje naar hachee smaakte maar dan zuur. Dit klopt wel aardig, maar door de stroop en het kaneelstokje smaakt het ook best zoet.

Hieronder het originele recept voor degene die het meteen wil proberen.

Limburgs zuurvlees

Limburgs zuurvlees
Personen 4
Bereidingstijd 2 hours, 30 minutes
Kooktijd 2 hours, 30 minutes
Totale tijd 5 hours
Gerecht Hoofdgerecht
Auteur marcel Bekx – Imperfection.nl

Wat heb je nodig

  • 1kg magere runderlapjes, in stukjes gesneden
  • 200ml water
  • 200ml azijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 jeneverbessen
  • 2 theel gedroogde tijm
  • 100 gr boter
  • 500 gr uien, gesnipperd
  • 1 eetl suiker
  • 3 plakjes ontbijtkoek, verkruimeld
  • 1 eetl bessengelei
  • peper en zout

Hoe maak je het

Maak een marinade van water, azijn, halve theelepel peper, 1 theelepel zout, laurierblaadjes, jeneverbessen en tijm. Leg het vlees circa 2 uur afgedekt in de marinade.
Verhit 25 gram roomboter in een koekepan en bak de ui in 5 minuten glazig.Schep het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Zeef boven een maatbeker 200 ml marinadevocht. De rest wordt niet gebruikt. Verhit de rest van de boter in een braadpan en bak het vlees in 10 minuten bruin. Schep de vleesblokjes regelmatig om.
Voeg de gebakken ui, suiker stroop, ontbijtkoek en 200 ml marinadevocht toe. Laat het vlees met deksel op de pan in circa 2 uur zachtjes gaar stoven (zo gaar dat het vlees uit elkaar valt). Verwijder de laurierblaadjes. Breng het gerecht op smaak met bessengelei. Serveer er aardappelen of friet bij.TIP: Voeg eens 2 eetlepels kleine zilveruitjes bij het zuurvlees en vervang 50 ml azijn door rode wijn.